Mladi gasilci so letovali na Debelem rtiču – 1.del

Posted on Posted in Novice

Mladi gasilci so letovali na Debelem rtiču - 1.del

Že tradicionalno najmlajši člani društva konec počitniških dni preživijo na gasilskem taboru. Tako je 37 mladih in 10 mentorjev v času od 27. do 31. avgusta preživelo v Mladinskem zdravilišču in letovišču na Debelem rtiču.

Namen tabora je spoznavanje gasilskih veščin, timsko sodelovanje, spoznavanje dela gasilcev ter izvajanje športnih in družabnih iger. Vse te dejavnosti smo izvajali skupaj z ostalimi udeleženci letovanja. Tabora smo se namreč udeležili v okviru Gasilske zveze Slovenska Bistrica in tako je bilo na Debelem rtiču skoraj 190 otrok in mentorjev naše zveze.

Pot iz Oplotnice do morja smo preživeli na vlaku in avtobusu. Ob prihodu na cilj smo se najprej razdelili po mladinskih domovih in odšli na kosilo. Popoldne smo se odpravili tja, kamor otroci gredo najraje na bazen. Čas je za nekatere prehitro minil. Čakala nas je večerja in spoznavni večer.

Naslednje jutro je bilo športno obarvano. Odpravili smo se na krajši pohod do Resslovega gaja. Po vrnitvi smo čas do kosila preživeli na bazenu in plaži. Popoldne so otroci osvajali ali nadgrajevali svoje znanje o prvi pomoči. Učili so se kako uporabljati vsebino škatle za prvo pomoč, kako pristopiti do poškodovanca in kako mu nuditi prvo pomoč. Rokovali so se tudi z AED. Sredin večer smo preživeli v amfiteatru, kjer so otroci sodelovali v iskanju najbolj odštekane punce in fanta Debelega rtiča. Sledil je ples in kaj kmalu smo bili tako utrujeni, da smo se odpravili spat.

Četrtkovo jutro smo začeli s kopanjem in nadaljevali z opravljanjem večine preventivec. V tem času smo dobili obisk iz GZ Slovenska Bistrica. Obiskal nas je predsednik Franc Ačko, njegov namestnik in naš predsednik Slavko Pitrof ter podpoveljnik zveze in naš poveljnik Miran Čoh. Skupaj smo se odpravili na kosilo in kasneje v amfiteater, kjer so vse udeležence tabora nagovorili. Po tem smo se udeležili gasilskega kviza. Naši bodoči gasilci so pokazali veliko gasilskega znanja in zmagali v kategoriji pionirk, pionirjev in mladink. Popoldanski čas smo izkoristili še za iskanje skritega zaklada. Po večih točkah smo opravljali razne naloge in izzive ter na koncu poiskali skriti zaklad. Zvečer je sledilo prijetno druženje v amfiteatru. Najbolj pogumni otroci so pokazali svoj talent.

Zadnji dan tabora so nas obiskali gasilci Gasilske brigade Koper. Predstavili so nam potapljaško opremo ter opremo za reševanje iz višin in globin. Sledilo je čakanje na avtobus ter vračanje proti domu.

Več o dogajanju na letovanju pa si poglejte na spodnjih fotografijah.

V času taborjenja so nekateri otroci pridobili tudi veščino novinarja. Njihove izdelke predstavljamo v nadaljevanju.

Dodaj odgovor