Nedelja v znamenju naraščajočega potoka

Posted on Posted in Novice

Nedelja v znamenju naraščajočega potoka

Preteklo nedeljo je Oplotnico ponovno prizadelo divjanje potoka Oplotniščica. Zaradi hitrega naraščanja vode sta bila ob 20.21 uri aktivirana štab CZ Občine Oplotnica in PGD Oplotnica. Po zboru operativne enote smo nemudoma razdelili naloge in pričeli s polnjenjem protipoplavnih vreč. V sklopu CZ je bila aktivirana tudi gradbena mehanizacija.

Ker je potok malo za tem začel zapuščati svojo strugo in pričel s poplavljanjem brežin je bila dodatno aktivirana še sosednja gasilska enota PGD Kebelj. Najhuje je bilo na Prešernovi cesti, Konjiški cesti in Travniški cesti, kjer je voda zalivala kletne prostore gospodinjskih poslopij. Na različnih mestih so bile  poškodovane brežine potoka in s tem tudi cestišče. Cestno podjetje je zadevo ustrezno zavarovalo.

Gasilci in prostovoljci smo skupaj napolnili preko 500 protipoplavnih vreč. Pri tem se velja zahvaliti prostovoljcem – našim občanom, ki so priskočili na pomoč s traktorji ter pomagali s prevozi protipoplavnih vreč na lokacije.

Po več urnem utrujajočem delu nam je uspelo dobro “obraniti” našo Oplotnico in občane katerim je pretila nevarnost. Kljub temu, da na terenu ni bilo videti veliko dogajanja velja omeniti, da je pri polnjenju vreč, prevozih le teh, črpanju vode in vseh ostalih potrebnih aktivnostih sodelovalo 39 gasilcev PGD Oplotnica, 9 članov PGD Kebelj, 7 članov štaba CZ Občine Oplotnica in vsaj 15 prostovoljcev. Veliko dela je bilo narejenega tudi s pomočjo gradbene mehanizacije (3x nakladač, 2x traktor s prikolico, 1x gozdarski hiab).

Z intervencijo smo končali ob polnoči ter se po napornem večeru zjutraj po ustaljenem urniku vrnili na delovna mesta. Čiščenje opreme še vedno poteka, saj je le ta do dobra premočena in umazana, nekaj je tudi uničene. Ko pomislimo na posledice divjanja potoka pred devetimi leti ostajamo optimistični in veseli, da smo tokrat odnesli veliko bolje. Veliko je bilo stvari, ki smo jih v tem času odpravili ter glede na izkušnje tudi pričakovali. V sled tega smo tokrat že potihoma vedeli kaj sledi v danih trenutkih, kje so največje nevarnosti in kje moramo prioritetno posredovati.

Veseli nas predvsem odziv občanov in vseh ostalih, ki so nam na terenu nesebično pomagali pri “premetavanju” protipoplavnih vreč. Neizmerno smo veseli!

Z gasilskim pozdravom
NA POMOČ!

Dodaj odgovor