Povzetek operativnega dogajanja ob vetrolomu in poplavah

Posted on Posted in Novice

Povzetek operativnega dogajanja ob vetrolomu in poplavah

V preteklih mesecih smo imeli burno dogajanje tudi na Oplotniškem. Nevedoč, da se 18. 7. 2023 z večernim vetrom začenja pesto enomesečno dogajanje smo gasilci hitro sanirali posledice močnega vetra v Malahorni in Dobriški vasi. Že naslednji dan smo bili postavljeni pred veliko preizkušnjo, ko je močan veter postošil po celotni Sloveniji in pustil posledice tudi v Oplotnici. V dobrih 15 minutah smo prejeli 66 pozivov naših občanov. Podrto drevo na cesti, poškodovano ostrešje, drevo v potoku, poškodovana brežina potoka, daljnovod na cesti…

Nemudoma je bil v gasilskem domu vzpostavljen štab za vodenje večjih nesreč, ki je sprejemal lokacije in gasilcem odrejal delo. Aktivirana je bila tudi CZ Občine Oplotnica in gradbena mehanizacija. Na pomoč so nam priskočili gasilci iz PGD Kebelj in PGD Slovenska Bistrica. V poznih večernih urah smo končali z delom. Ostalo nam je nekaj zahtevnih lokacij, ki se jih zaradi zahtevnosti lotimo naslednji dan.
Nadaljujemo zgodaj zjutraj, ko nas ponovno zbudijo pozivniki. S takim tempom smo nadaljevali še teden dni in bili vsak dan na terenu. Srečni, da smo uspešno končali tako obširno intervencijo, a kaj, ko je prihajal nov val…tokrat voda.

Zaradi slabe vremenske napovedi smo preventivno polnili protipoplavne vreče in jih razdelili med občane, ki imajo svoje premoženje v bližini potoka. Bili smo dobro pripravljeni, v pripravljenosti pa je bila tudi gradbena mehanizacija in sosednja društva. Dne 4. 8. 2023 prejmemo prvo poziv – “Plaz ogroža hišo”. Dogajanje se je stopnjevalo. Zaradi obilnega deževja so se prožili številni zemeljski plazovi. Sanirali smo jih šestnajst. Z gradbeno mehanizacijo in ročnim delom smo urejali odvodnjavanje in s folijo prekrivali plazove. Odstranjevali blato in vejevje.

Kar trikrat smo s številčnimi ekipami priskočili na pomoč v Savinjsko in Koroško regijo ter ponosno nudili pomoč v poplavljenih krajih.

Med vsem tem smo doma posredovali še kot prvi posredovalci z AED in pretekli teden pomagali sosednjemu društvu PGD Gorenje pri Zrečah ob gašenju požara v naravi.

Ob vseh teh dogodkih je sodelovali 72 domačih prostovoljnih gasilcev, ki so opravili 1862 ur prostovoljnega dela. Pomagali so še sosedje iz PGD Kebelj in PGD Slovenska Bistrica z več kot dvajsetimi gasilci.
Civilna zaščita Občine Oplotnica je imela na terenu traktorje, hiap, kopače in vozilo z dvižno košaro. Poškodovane in uničene je bilo ogromno opreme, ki pa jo počasi že nadomeščamo.

Za nami je mesec, katerega se bomo spominjali z grenkim priokusom še nekaj časa.

Podpirajte nas še naprej pa vendar ne pozabite, da svoje delo opravljamo prostovoljno in se pri tem velikokrat odpovemo svojim bližnjim.

NA POMOČ
Oplotniški gasilci!

Dodaj odgovor